Promille kørsel, spirituskørsel og promillegrænsen
Promille kørsel, spirituskørsel, spritkørsel, spirituskørsel straf, hvor høj promille må man køre med? Det er et spørgsmål, som mange danskere gerne vil have svar på. I denne artikel giver vi dig et overblik over reglerne for promille kørsel.
Hvad er promillekørsel og spirituskørsel?
Spirituskørsel er at køre bil, motorcykel eller andet køretøj mens man har en alkoholpromille over grænsen på 0,5‰ (derfor bliver det også kaldt promille kørsel). Det er en lovovertrædelse i de fleste lande, inklusiv Danmark, og kan føre til bøder, fængselsstraf og frakendelse af kørekort. Her har vi samlet alt, du skal vide, om spirituskørsel og promillegrænsen.
Alkohol og kørsel: Hvad må man?
Ved du nøjagtigt, hvad du må, når det kommer til kombinationen af alkoholindtagelse og kørsel – og måske endnu vigtigere; hvad du ikke må? I dette blogindlæg kan du læse alt, hvad du behøver at vide om spritkørsel; lige fra hvordan du kan udregne din promille til strafferammen for spirituskørsel og statistik for spritulykker. Vi har samlet de forskellige regler og informationer vedrørende kørsel med alkohol i blodet, så du kan køre sikkert – både for din egen og andres skyld.
Promillegrænse: Hvad er den?
Promillegrænsen er den juridiske grænse for, hvor høj en koncentration af alkohol, det er tilladt at have i blodet, når man kører bl.a. bil eller motorcykel. I Danmark ligger promillegrænsen på 0,5‰. Hvordan fungerer det så i praksis? Hvis politiet stopper dig, kan de bede dig om at tage en alkometertest; viser denne, at din promille er under 0,5‰, klarer du så at sige frisag – i hvert fald når det kommer til spirituskørsel. Viser alkometeret derimod, at din promille er højere end det tilladte, vil du som minimum få en bøde og en betinget frakendelse af kørekortet. Politiet kan bruge et alkometer til at teste, hvor høj promillen er; ligger den tæt på eller over det lovlige, bliver promillen efterfølgende testet ved hjælp af en blodprøve, der er mere præcis.
Hvem kører spritkørsel?
Politiet sigter hvert eneste år omkring 7000 personer for spirituskørsel, og cirka 9 ud af 10 af disse er mænd – der er altså betydelig overvægt af mandlige spritbilister. Promillegrænsen omfatter kørsel med lastbil, bus, motorcykel, knallert og andre motorredskaber (det kan være alt fra pølsevogne til maskiner). Blandt de nyere transportmidler, der er indbefattet af reglerne for spirituskørsel, er el-løbehjul, elektriske skateboards, speed pedelecs og lignende. Kører du påvirket på cykel, kan politiet egentlig ikke sigte dig for spirituskørsel – MEN! Hvis de vurderer, at din kørsel er uforsvarlig grundet alkoholpåvirkning, kan de give dig en bøde på 1.500 kroner.
Udregning af promille: Sådan gør du
I denne sammenhæng betyder “promille”, hvor meget alkohol der er i blodet. Hvor høj promille man får af at drikke en genstand afhænger af flere faktorer; blandt andet kropsvægt, køn og leverens evne til at omsætte (forbrænde) alkohol. Kan man så selv udregne sin promille? Ja – og nej. Vi har en promille-formel for både mænd og kvinder (den er herunder), men hvis du arbejder så tæt på promillegrænsen, bør du måske alligevel overveje at tage en taxa hjem. Som sagt er der forskel på, hvor hurtigt personer kan omsætte alkoholen. Som tommelfingerregel forbrænder man ca. 0,15‰ pr. time, og alkohol forbrændingen begynder omkring 45 minutter efter, du har indtaget alkoholen. Det vil sige, at hver time kan du trække 0,15 fra dit resultat – i teorien! Vær forsigtig med at stole for meget på formlen, og undlad at sætte dig bag rattet, hvis du er i tvivl.
Formel til udregning af promille for mænd
Eksempel: 2 genstande x 12 / (83 kg x 0,68) = 0,43. Det vil sige, at en mand, der vejer 83 kg og har drukket 2 genstande, godt må køre bil, for han har en promille på 0,43.
Formel til udregning af promille for kvinder
Eksempel: 2 genstande x 12 / (83 kg x 0,55) = 0,53. Det vil sige, at en kvinde, der vejer det samme og har drukket det samme som manden i eksemplet ovenfor, ikke må køre bil, fordi hun har en promille på over 0,5.
Hvad er en genstand?
I Danmark ligger grænsen for promille kørsel på 0,5‰ – så hvorfor snakker man om genstande? Fordi der er forskel på, hvor stærke de forskellige alkoholiske drikke er. Én genstand er tilsvarende 12 g ren alkohol; derfor er det mindre vigtigt, hvor meget du har drukket, og afgørende hvad du har drukket. Så hvad tæller som 1 genstand? Det kan enten være én almindelig pilsner på 33 cl, ét (lille) glas vin eller 2 shot spiritus. Vi har lavet et lille skema, hvor du kan se nogenlunde, hvor mange genstande de forskellige alkoholtyper svarer til.
Drik | Mængde | Svarer til |
Pilsner | 33 cl (en flaske eller dåse) | 1 genstand |
Guldøl | 25 cl | 1,25 genstand |
Stærk øl | 25 cl | 1,5-2 genstande |
Rødvin | 12 cl (et glas) | 1,2 genstand |
Rosé- eller hvidvin | 12 cl (et glas) | 1 genstand |
Vin | 75 cl (en flaske) | 6-8 genstande |
Hedvin / dessertvin | 8 cl (et glas) | 1 genstand |
Spiritus | 2 cl (et almindeligt shot) | 0,5 genstand |
Spiritus | 70 cl (flaske) | 17-20 genstande |
Hvor høj promille må man køre med?
Hvor meget må man drikke og køre bil? Rådet for Sikker Trafik anbefaler, at man holder sig til kun at drikke 1 genstand, hvis man skal ud at køre, i stedet for at forsøge at udregne sin promille ved hjælp af denne metode. Selvom promillen er indenfor det lovlige, kan alkohol i alle mængder påvirke evnen til at reagere i trafikken. Allerede med en promille på 0,2 vil din korttidshukommelse, koncentrationsevne, balance og reaktionstid blive dårligere. Det er meget individuelt, hvor påvirket man bliver af en genstand, og derfor kan vores sidste gode råd i denne omgang kun være dette: Hvis du føler dig beruset, så lad bilen stå – også selvom du ikke har en promille over 0,5‰. Med en alkoholpromille på 0,5‰ vil nogle personer ikke føle sig påvirkede, mens andre kan føle sig stang bacardi. I tilfælde, hvor politiet vurderer, at du er for påvirket til at kunne køre forsvarligt, selvom din promille er under 0,5, kan du stadig blive straffet for spritkørsel.
Hvor lang tid tager det at forbrænde en genstand?
Hvis du vil vide nøjagtigt, hvor lang tid det tager at forbrænde én genstand, må vi henvise til vores tidligere udsagn om, at flere faktorer spiller ind. Hvor hurtigt, du kan omsætte alkohol, afhænger blandt andet af størrelse, vægt, køn og muskelmasse, så det er svært (umuligt) at give en nøjagtig tidsangivelse, der kan passe for alle, da det er forskelligt fra person til person. Det vil tage en mand på 80 kg omkring 1 time og 15 minutter at forbrænde én genstand, hvorimod en kvinde på 65 kg vil være 1 time og 45 minutter om at omsætte alkoholen – altså 30 minutter langsommere. Husk på, at forbrændingen af alkohol først starter 45 minutter efter indtagelsen.
Spirituskørsel med 0,5-1,2 promille
Det gør økonomisk ondt at blive stoppet med for meget alkohol i blodet. Er det første gang, det sker, og din alkoholpromille er mellem 0,5‰ og 1,2‰, slipper du med en betinget frakendelse af kørekort og en bøde. Bødens størrelse udregnes ved at gange din netto månedsløn med den promille, du er blevet taget med – altså minimum en halv månedsløn. Er du flere gange blevet straffet for spirituskørsel, vil straffen blive hårdere og hårdere; bøden bliver større, og du risikerer både fængselsstraf og beslaglæggelse af køretøjet.
Spritkørsel: Promille på 1,2-2,0‰
Stopper politiet dig med en promille på mellem 1,2 og 2,0, kan du se frem til en ubetinget frakendelse af kørekort og kørselsforbud i mindst 3 år, og ud over bøden, der svarer til en netto månedsløn, får du også 20 dages betinget fængsel. Sker det gentagne gange, vil konsekvenserne blive mere og mere alvorlige; helt op til 10 års ubetinget frakendelse af kørekortet og 50 dages fængsel – også ubetinget. Desuden skal man selv betale for og gennemføre et ANT-kursus (alkohol-, narko- og trafikkursus). Kurset tager 12 timer fordelt på fire lektioner og koster 3.200 kroner. Bliver du to gange indenfor tre år stoppet med en promille over 1,2‰, konfiskerer politiet køretøjet, og der er ikke mulighed for at få den tilbage.
Spirituskørsel med promille over 2,0
Hvis du bliver taget med en promille, der er højere end 2,0‰, kan du vinke farvel til dit kørekort i minimum 3 år. Herefter vil der være en prøvetid på 2 år, hvor du skal køre med en såkaldt “alkolås” – alternativt kan du vente yderligere to år med generhverve kørekortet. Her skal du også have gennemført et ANT-kursus, før du kan påbegynde generhvervelse af kørekort. Men det er ikke det hele; du får også en betinget fængselsstraf på 20 dage, en bøde på størrelse med en månedsløn og du kan få konfiskeret dit køretøj.
Hvordan fungerer en alkolås?
En alkolås er en anordning, der er forbundet til bilens tændingssystem. Inden du kan tænde bilen, skal du blæse i bilens alkolås, der måler alkoholindholdet i din ånde; er din promille over det tilladte, kan du ikke starte bilen. Du kan søge om at få installeret en alkolås i din bil, hvis du har fået dit kørekort frakendt ubetinget på grund af spirituskørsel – der er dog nogle betingelser, som skal opfyldes, for at blive godkendt. For eksempel må der ikke være sket en ulykke i forbindelse med spirituskørslen.
Hvordan er reglerne for spirituskørsel i udlandet?
Vores naboer i Norge og Sverige har en promillegrænse på 0,2, mens blandt andet Tjekkiet har total nultolerance. Derimod er det tilladt at køre med en promille på op til 0,8 i Storbritannien. Ellers har man i det meste af Europa en promillegrænse på 0,5‰. Hvis du skal på ferie, er det altid en god idé at tjekke de specifikke regler for de lande eller områder, du skal køre i(gennem).
Så hvor mange genstande må man køre på?
Der er ikke et præcist svar på, hvor mange genstande man må indtage, før man lovligt kan sætte sig bag rattet. Grænsen på 0,5‰ betyder, at mængden af alkohol, du kan indtage, før du rammer den grænse, afhænger af flere faktorer, såsom kropsvægt, køn, stofskifte og hvor hurtigt din krop forbrænder alkoholen. Som tommelfingerregel siger man, at én genstand typisk resulterer i en promille på omkring 0,2-0,3 for de fleste personer. For eksempel vil en mand på 80 kg kunne drikke cirka to genstande og stadig holde sig under promillegrænsen, mens en kvinde på 60 kg måske vil ramme grænsen allerede efter én genstand. Det er dog vigtigt at huske på, at selv små mængder alkohol kan påvirke din reaktionsevne og opmærksomhed i trafikken. Derfor er det sikreste valg altid at lade bilen stå, hvis du har drukket, uanset hvor mange genstande du har indtaget.