Mistet kørekort – Hvad gør jeg?
Hvad skal man gøre, hvis man har mistet sit kørekort? Først og fremmest skal du lade være med at gå i panik – der findes en løsning! Her vil vi gennemgå alt, du skal vide, om mistede kørekort, og hvordan du får et nyt.
Har du mistet dit kørekort i form af en betinget eller ubetinget frakendelse, er det generhvervelse af kørekort, du skal kigge på. Læs med her, og bliv klogere på, hvad du skal gøre, hvis dit kørekort bliver ødelagt, tabt eller stjålet.
Hvad gør man hvis man har mistet sit kørekort?
Du må naturligvis ikke køre nogen steder uden et gyldigt kørekort – så hvad gør man, hvis man har mistet sit kørekort? Hvis dit kørekort er blevet ødelagt, tabt eller stjålet, kan du ansøge om et duplikatkørekort – men hvad er det, og hvordan søger man om et nyt kørekort? Det kan du læse meget mere om her, hvor vi hjælper dig med at finde hoved og hale i priserne og procedurerne forbundet med mistet kørekort. Hvis dit kørekort (eller pas) er bortkommet, skal du kontakte Borgerservice (eller henvende dig ved den lokale politistation), så kortet kan blive gjort ugyldigt. I nogle tilfælde kan politiet godt sende dig videre til Borgerservice.
Hvad er et duplikatkørekort?
Hvis du har mistet dit kørekort, men gerne vil fortsætte med at køre bil, skal du så hurtigt som muligt ansøge om et duplikatkørekort. Et duplikatkørekort (eller erstatningskørekort) er en kopi af dit bortkomne eller ødelagte kørekort, og det vil altså have alle de samme oplysninger – men ikke nødvendigvis samme udløbsdato. Dit nye bil- eller motorcykel kørekort, der erstatter det forsvundne eller skadede, vil have en gyldighedstid på højst 15 år (5 år for lastbil og bus). Havde det originale kørekort allerede mindre end 15 års gyldighed tilbage, vil dit duplikatkørekort beholde samme udløbsdato som det gamle.
Du kan søge om at få et erstatningskørekort, hvis du:
- har har mistet (fået stjålet, beskadiget eller tabt) dit kørekort, som er udstedt i Danmark, EU- eller EØS-lande, såfremt du har fast bopæl i Danmark
- skifter navn
- vil udskifte et gammelt folde kørekort til et af plastik (de nye EU kørekort, der ligner betalingskort)
Hvordan søger man om erstatningskørekort?
For at ansøge om et duplikatkørekort skal du henvende dig personligt på Borgerservice i din kommune. Start med at undersøge, om din kommune kræver tidsbestilling, så du ikke kommer til at gå forgæves. Find din kommune her. For at ansøge om et duplikatkørekort, skal du skrive under på (med strafansvar), at dit gamle kørekort er bortkommet. Desuden er du forpligtet til at aflevere det oprindelige kørekort ved Borgerservice, hvis det dukker op igen senere.
Hvad skal man have med til Borgerservice?
Du skal medbringe et vellignende foto samt legitimation, så der ikke er nogen tvivl om, at du er dig. Det kan være et gyldigt pas eller dit nuværende kørekort (hvis du har det, og det er et EU-kørekort). Har du hverken gyldigt pas eller kørekort, må du medbringe din originale fødsels-, navne- eller dåbsattest, eller to andre dokumenter eller legitimationskort, hvor dit navn og CPR-nummer fremgår. Desuden skal du medbringe et gyldigt foto og dit MitID/NemID. Er du ikke dansk eller nordisk statsborger, skal du også medbringe din opholdstilladelse, når du søger om erstatningskørekort hos Borgerservice.
Hvor meget koster et kørekort hvis man taber det?
Hvis du taber dit kørekort, skal du betale for et erstatningskørekort. Et duplikatkørekort koster 280 kr., og du skal ansøge hos din kommunes Borgerservice. Du skal også betale for et vellignende foto, der lever op til kravene – det koster ca. 100 kr.. Der er meget stramme regler for, hvordan billedet skal se ud for at kunne blive godkendt til dit kørekort (eller pas for den sags skyld).
Hvor lang er ventetiden på at få et nyt kørekort?
Du får dit nye kørekort med posten; den normale ventetid er omkring 3 uger. Når du ansøger om et duplikatkørekort, kan du få udleveret et midlertidigt kørekort, som du skal bruge, hvis du skal køre bil, mens du venter på dit erstatningskørekort. Der er ingen midlertidigt kørekort ventetid – du kan få det udleveret gratis i Borgerservice, når du bestiller dit nye kørekort.
Kan man køre med midlertidigt kørekort?
Ja, det gratis midlertidige kørekort giver dit tilladelse til at køre i Danmark, Sverige, Norge, Island og Finland – har du brug for at køre i udlandet i øvrigt, skal du søge om et midlertidigt erstatningskørekort, der kan bruges i hele EU og EØS. Et midlertidigt erstatningskørekort koster 170 kr.
Hvad skal jeg gøre hvis jeg finder et kørekort?
Hvis du finder et kørekort (eller andet hittegods for den sags skyld), skal du som udgangspunkt aflevere det hos politiet. Er det fundet ved eller i en forretning, et offentligt transportmiddel, en forlystelsesetablissementer, offentlige institutioner eller lignende, kan du indlevere det fundne kørekort dér; måske starter det fundne korts ejer med at spørge efter sit kort, hvor det blev tabt.
Hvordan bestiller man et nyt kørekort?
Bestil nyt kørekort hos din kommunes Borgerservice – undersøg på forhånd, om tidsbestilling er nødvendig, og hvilken dokumentation, du skal medbringe. Du skal blandt andet bruge et vellignende billede, et gyldigt pas, kørekort eller anden billedidentifikation. Du skal selv betale for dit duplikatkørekort – bestil nyt kørekort pris er 280 kr. På borger.dk kan du læse endnu mere om, hvordan du ansøger om et nyt kørekort, priser og procedurer.