Hvornår skal man skifte til vinterdæk?
Hvornår skifter man til vinterdæk? Det er et spørgsmål, der stilles af mange bilister, når sommeren går på hæld, og efteråret melder sin ankomst. Mange vil gerne have en fast dato for, hvornår det er tid til at få deres sommerdæk skiftet til vinterdæk, men det er ikke alle, der ved, hvornår det er det rigtige tidspunkt at gøre det. I denne artikel fortæller vi dig alt, du behøver at vide om vinterdæk – lige fra hvornår man skal skifte til dem, til opbevaring af dæk.
Din komplette guide til vinterdæk og hjulskifte
Hvad koster det at have bil? En af udgifterne er hjulskifte. Du har bestået dit kørekort, men du kan ikke huske, om din kørelærer har sagt noget om, hvornår og hvorfor du skal skifte til vinterdæk. Ingen grund til panik – vi er her for at hjælpe! Der er ikke noget fast regelsæt for, hvornår man skal skifte til vinterdæk. Nogle vil sige, at det er samtidig med, at vi skifter til vintertid, mens andre siger, at det er, når der begynder at komme nattefrost. Ingen af delene er dog korrekt. Derfor har vi lavet en komplet guide til vinterdæk og hjulskifte, så du er godt forberedt.
Hvad er forskellen på dæk og hjul?
Det virker måske indlysende for nogen, men hvad er forskellen på et dæk og et hjul? Selve dækket er kun det sorte gummi, der er i kontakt med vejen, mens hjulet er den samlede betegnelse for dæk og fælge. I daglig tale snakker de fleste om at “skifte dæk”, men en mekaniker vil nok betegne det som et “hjulskifte”, da det ikke kun er dækket, men hele hjulet, der bliver skiftet til et hjul med vinterdæk. I praksis vil det sige, at du skal have foretaget hjulskifte to gange om året; når du skal skifte fra sommerdæk til vinterdæk i efteråret, og når du skal have sommerdækkene på igen til foråret.
Hvornår skal man have vinterdæk på?
Der er faktisk kun en ting, du skal holde øje med for at vide, hvornår du skal skifte mellem sommerdæk og vinterdæk – temperaturen. Det magiske tal er 7: Når temperaturen er under 7°C, er det tid til at skifte til vinterdæk. Sådan lyder anbefalingen fra Rådet for Større Dæksikkerhed. Dette er også en klar anbefaling fra Rådet for Større Dæksikkerhed. Det er en god idé ikke at vente til sidste øjeblik med at skifte til vinterdæk. Når nattefrosten sætter ind, er der pludselig mange bilister, der alle sammen skal have hjulskifte på samme tid, hvilket lægger stort pres på værkstederne.
Men det er heller ikke en fordel at skifte til vinterdæk for tidligt, da vinterdæk hurtigere bliver slidt end sommerdæk. Vinterdækkene er blødere, hvilket giver et bedre vejgreb (i koldt vejr), men det betyder også, at de skaber mere friktion, hvilket giver et lidt øget brændstofforbrug og øget slitage på dækkene. Ikke desto mindre er det bedre at skifte til vinterdækkene lidt for tidligt end lidt for sent. Det kan være en god idé at kontakte dit lokale autoværksted og bestille en tid til hjulskifte, allerede når temperaturen begynder at nærme sig 7°C, så du er sikker på, at de har tid.
Hvorfor bør man skifte til vinterdæk?
Men hvorfor er det i det hele taget nødvendigt at skifte fra sommerdæk til vinterdæk? Er forskellen virkelig så stor? Det korte svar er ja, der er stor forskel på sommerdæk og vinterdæk, selvom de måske ser næsten ens ud for det utrænede øje. Kører du med sommerdæk om vinteren, vil du have en bremselængde, der er næsten 2,5 gange så lang som med vinterdæk, mens din bremselængde på helårsdæk er cirka 80% længere som på vinterdæk. Det er altså ikke bare for sjov.
FDM lavede en undersøgelse, hvor man kunne se, at to identiske personbiler, der kørte med samme hastighed, havde vidt forskellig bremselængde på en glatbane. Begge biler kørte 50 km/t; bilen, der kørte med vinterdæk, havde en bremselængde på 28 meter, mens bilen, der kørte på sommerdæk, havde en bremselængde på mere end 70 meter – det er altså en forskel, der kan mærkes!
Alt du skal vide om vinterdæk
Men hvorfor er der så stor forskel på dæktyperne? For det første har det gummi, som vinterdæk er lavet af, et højere indhold af naturgummi, hvilket er med til at holde dem fleksible i koldt vejr. Bløde og smidige dæk giver et bedre vejgreb, og sommerdæk bliver hurtigt hårde i kulden. For det andet har vinterdækkene lameller (små riller) i slidbaneblokken, som er med til at fortrænge vandet og forhindre akvaplaning. Rillerne kan “gnave” sig ned i sne, slud og is, så du har det bedst mulige vejgreb. Sidst, men ikke mindst, har vinterdæk dybere riller mellem slidbaneblokkene, som lader sneen sætte sig i dækkene. Det lyder måske som en dårlig idé, men af en eller anden grund er det, der holder bedst fast i sne, sne. Den sammenkørte sne i rillerne er altså med til at give dig bedre greb på sne- og isdækkede veje.
Du kan kende vinterdæk på symbolerne på dækket; “M+S” betyder “Mud and Snow” – alle vinterdæk har dette symbol, men det er ikke nødvendigvis alle “M+S”-mærkede dæk, der er vinterdæk. Det andet symbol, du skal holde øje med, er “3PMSF”. Det lyder næsten som en hemmelig kode, men det er faktisk bare en forkortelse af “3 Peak Mountain Snow Flake” – en meget god beskrivelse af symbolet, der forestiller et bjerg med tre tinder og et snefnug.
Hvornår skal mine dæk skiftes?
Det er vigtigt at skifte til vinterdæk på det rigtige tidspunkt, så du ikke kommer ud for en uheldig situation på vejen, men selvom dine vinterdæk kun er i brug cirka halvdelen af året, bliver de slidt med tiden, så det er vigtigt, at du holder øje med, hvornår det er tid til nye dæk. Minimumskravet til dækmønsterets dybde er 1,6 mm – dæk med lavere mønsterdybde er ulovlige at køre med. Det anbefales dog at du skifter dine dæk, allerede når mønsterdybden er nede på 3 mm.
Det er ikke let at give et entydigt svar på, hvor ofte du skal have nye dæk på bilen; det afhænger blandt andet af bilens vægt, hvor langt du kører og din kørestil. Hurtige accelerationer og kørsel i sving med høj fart er med til at slide på dine dæk og forkorte deres levetid. En tung bil vil også slide sine dæk hurtigere, og hvis bilen har en kraftig motor og et højt drejningsmoment, bliver dækkene udsat for endnu mere slitage. Derfor vil elbiler, der er tunge og kan accelerere hurtigt, slide sine dæk op til 30% hurtigere end en bil med brændstofmotor.
Opbevaring af dæk – Sommerdæk og vinterdæk
På samme måde som du kun kan bruge et par sko ad gangen, kan din bil kun have et sæt hjul på; men hvad gør du så med sommerdækkene i vinterhalvåret og omvendt? Hvis du har plads til det, er det helt klart den billigste løsning at opbevare dine dæk hjemme hos dig selv. Inden dine dæk bliver sat til opbevaring – uanset om det er hos dig selv eller ej – er det vigtigt at tjekke dækkene:
- Tjek dybden på dækmønsteret, inden du pakker dækkene væk, så du ved, om de kan klare en sæson mere, eller om du skal investere i nye dæk inden næste sæson. Hvis dit dækmønster er mellem 3 og 1,6 mm, skal du forberede dig på, at dækkene snart skal skiftes, mens en mønsterdybde på mindre end 1,6 mm er ulovlig at køre med, og dækkene skal kasseres.
- Rengør dæk og fælge, og sørg for, at dækkene er pumpet til det maksimale dæktryk i henhold til din instruktionsbog.
- Sidst, men ikke mindst, er det vigtigt, at du opbevarer dine dæk et sted, hvor der er tørt, mørkt og forholdsvis køligt – det er altså ikke optimalt at opbevare dækkene i et haveskur, hvor der bliver varmt om sommeren.
Men sådan nogle bildæk fylder overraskende meget, så det er langt fra alle, der lige har en plads, hvor de kan ligge uden at være i vejen. Hvis du ikke har plads til at opbevare dine dæk hjemme, kan du undersøge muligheden for at leje plads på et såkaldt dækhotel, hvor de ofte også tilbyder at skifte hjulene, når du har brug for det. Du kan også spørge din mekaniker, om de har mulighed for at opmagasinere dækkene for dig.
Hvad med helårsdæk?
Men hvorfor i det hele taget bøvle med at skifte mellem sommer- og vinterdæk, når helårsdæk er opfundet? Hvor sommerdæk er designet til at give dig optimalt vejgreb ved temperaturer over 7°C, og vinterdæk er lavet til at give dig optimalt vejgreb ved temperaturer under 7°C, er helårsdækkene designet til at kunne køre i al slags vejr. Men forsøget på at forene det bedste fra begge verdener resulterer i et dæk, der er for blødt om sommeren og for hårdt om vinteren, hvilket er med til at give dig dårligere vejgreb og længere bremselængde – hele året. Helårsdæk er altså hverken lige så gode som sommerdæk om sommeren eller lige så sikre som vinterdæk om vinteren.