-
Oplysningstavler
Oplysningstavlerne giver oplysninger, som gør det nemmere at navigere i trafikken. Det er vigtigt at vide, hvad oplysningstavlerne betyder, så du kan handle hensigtsmæssigt når du kører i trafikken. Læs om oplysningstavler her.
-
Forbudstavler
Forbudstavlerne er nogle af disse. I Danmark er forbudstavler et vigtigt værktøj til at undgå potentielt farlige situationer og sikre, at trafikanter overholder loven. Læs alt om forbudstavler her.
-
Påbudstavler
Påbudstavler angiver specifikke påbud og er cirkelformede skilte med blå bund og hvidt symbol, som afdækker påbuddets art. Påbudstavler opsættes steder, hvor eller hvorfra det særlige påbud gælder. Læs alt om tavlerne her.
-
Advarselstavler
Advarselstavler er et vigtigt element i trafikken, da de advarer trafikanterne om potentielle farer. Læs om alle advarselstavlerne her.
-
Vigepligtstavler
Vigepligtstavler er opsat der, hvor eller hvorfra vigepligtsreglen, der er angivet på skiltet, gælder - men du skal være opmærksom på, at der kan være vigepligt, selvom der ikke er opsat en vigepligtstavle. Læs mere her.
Færdselstavlerne – Alt hvad du skal vide
Når man snakker om færdselstavler skelner man mellem advarselstavler, vigepligtstavler, forbudstavler, oplysningstavler og påbudstavler.
Advarselstavler bruges på steder, hvor færdselsforholdene er farlige. De viser vejens almindelige forløb, og de skal sikre, at færdslen foregår forsigtigt.
Vigepligtstavlerne angiver, hvilken vej trafikken skal følge. På steder med to eller flere modsatte færdselsretninger gælder vigepligten for den side af vejen, der er anført på tavlen.
Forbudstavlerne viser de steder, hvor færdslen er forbudt – også selv om færdselforholdene ellers tillader det. Forbuddet kan være midlertidigt eller varigt.
Oplysningstavlerne giver informationer om afstande og retninger. De kan f.eks. vise, hvor langt det er til nærmeste by eller oplyse, hvilken rute der skal følges for at komme til et bestemt sted.
Påbudstavlerne giver informationer om færdselsrestriktioner, f.eks. hastighedsgrænser eller forbud mod at køre med vogntog på en vej. Påbuddene kan også være midlertidige eller varige.
Alle færdselstavler skal være nemme at genkende, og de skal være placeret, så man har god tid til at reagere på dem. Det er vigtigt, at man kender de forskellige typer færdselstavler, og at man følger de regler, der er gældende på den pågældende strækning. På den måde kan man undgå ulykker og færdselssammenstød.
Færdselstavlerne bliver jævnligt kontrolleret af politiet for at sikre, at de stadig er i god stand. Hvis man oplever, at en færdselstavle er beskadiget eller mangler, kan man kontakte politiet, så de kan få rettet fejlen.
Det er altså vigtigt, at man færdes forsigtigt og kender de gældende regler for færdslen på den pågældende strækning. På den måde kan man undgå ulykker og færdselssammenstød.